Publicerad den

RENGÖRA KOMPOSITTRALL

rengör komposit med grönsåpa

Våren står runt hörnet, snön smälter och fåglarna fyller luften med sitt kvittrande. Den starka vårsolen i kombination med barmark gör att trädgården oftast ser trist, kal och smutsig ut efter långa höst- och vintermånader. Många vill skynda ut för att få fint i sin trädgård och vårt tips är att starta med att rengöra ditt utegolv. Rabatten kan få vänta tills temperaturen är mer stabil och inte riskerar att dippa för mycket. 

UNDERHÅLLSFRITT
Att träkomposit är ett underhållsfritt material är ingen nyhet men visst kommer det bli smutsigt, precis som allt annat som ligger utomhus, det kommer du aldrig ifrån. Jämför man träkomposit med andra material så fäster inte smuts lika lätt på komposittrallen som den gör på tryckimpregnerad trätrall eller sten till exempel. Alger, lavar och annan påväxt kommer till slut att hamna på uteplatsen, det har med väder och vind att göra och biologisk påväxt gör vilket material som helst halt att gå på. Eftersom träkomposit är ett halkhämmande material så var noga med att hålla golvet rent för att upprätthålla den viktiga egenskapen. 

I detta blogginlägg kommer vi steg för steg gå igenom hur du rengör din komposittrall på bästa sätt. Du behöver vatten, skurborste, sopborste och såpa.

SOPA ALTANGOLVET
Börja med att flytta undan möbler, krukor och andra föremål från utegolvet. Sopa sedan av golvet för att få bort grus, lösa kvistar och annan löst liggande smuts. Var noga med att rengöra skarvar och mellanrum.

Före tvätt

TVÄTTA GOLVET
Blöt ner golvet med trädgårdsslangen, har du ett stort altandäck så rekommenderar vi att du tvättar i mindre sektioner. När trallen är blötlagd häller du på ljummet såpvatten och skurar med en borste. Skölj av trallen noga och upprepa vid behov. Om inte det hjälper mot tuffa fläckar så testa att tvätta med diskmedel eller ett milt rengöringsmedel (utan blekmedel). Skura med borsten i längdled på trallen. När trallen har torkat kan du flytta tillbaka dina möbler.

Efter tvätt med såpvatten och skurborste

UNDVIK
Vi avråder från att använda högtryckstvätt då detta kan skada träkompositen och ge fula märken. Väljer du ändå att använda högtryckstvätt för rengöring av komposittrallen så gå aldrig närmre trallen än 30 cm. 
Matrester, vin, fett eller liknande som spills på komposittrallen ska tvättas bort omgående för att undvika fläckar.

TIPS
Vi rekommenderar att du tvättar din komposittrall 2 ggr/ år, förslagsvis varje höst och vår. Förse dina utemöbler med möbeltassar och undvik att dra tunga föremål på trallen då det kan orsaka fula repor. Använd aldrig snöskyffel i metall eller med stålkant vid snöskottning, is och snö kan smältas bort med vanligt tösalt. 

Kolla gärna på filmen som visar hur du bör tvätta din komposittrall (filmen är textad på engelska)