Publicerad den

10 frågor om komposittrall

komposittrall altangolv

Träkomposit är inget nytt material, det började utvecklas redan på 1920-talet. Den första träkompositen framställdes av osmältbar plast och träfibrer och användes främst i bilindustrin.  Det har dock skett en hel del förändringar sedan dess som tur är. Ursprunget till vår tids moderna träkomposit sägs ha skapats någon gång mellan år 1975–1985. Det råder delade meningar om vem som var först att framställa träkompositen, då det saknas patent, men oavsett vem det var så är träkomposit inget nytt begrepp. 

Marknaden för träkomposit växer ständigt i Europa och produkterna utvecklas fortfarande. Vi i Norden har varit sist ut att vilja testa, kan det bero på att vi har så mycket skog och känner oss trygga med trä?! Vi har ju byggt med trä under alla år. Träkompositen är ett fantastiskt material som bland annat tar tillvara på restprodukter från sågverk utan att behöva tryckimpregneras. Letar man efter underhållsfritt, miljövänligt och hållbart utegolv så är det komposittrall du ska välja. I detta blogginlägg kommer vi svara på frågor som är ständigt återkommande.

balkonginspiration utegolv uterum

 1. Är det miljövänligt?
  Ja, det är det. Vår mest populära komposittrall, Place 3D, har blivit rekommenderad av Byggvarubedömningen. Att få en produkt rekommenderad av dem är högsta betyget som går att få. Byggvarubedömningen bedömer byggrelaterade produkter ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Vår komposittrall tillverkas av 2/3 träfiber och 1/3 HDPE-plast. Träfibrerna är restprodukter från sågverk och plasten är från återvunna plastförpackningar. Materialet är 100% återvinningsbart.

 2. Är det plast?
  Nej, det är en träkomposit. Kompositer är konstgjorda sammansatta material där två eller fler av de ingående materialen var för sig har helt olika egenskaper och tillsammans bildar ett konstruktionsmaterial med nya egenskaper. Träfibrerna ger en naturlig känsla, styrka och styvhet medan plastens uppgift är att binda fibrerna och skydda dem mot väder och vind.

 3. Är det underhållsfritt?
  Ja, det är underhållsfritt. Komposittrall behöver inte oljas, laseras, lackas, målas eller slipas men du bör tvätta golvet en eller ett par gånger per år. Jämför man träkomposit med andra material så fäster inte smuts lika lätt på komposittrallen som den gör på tryckimpregnerad trätrall till exempel. Alger, lavar och annan påväxt kommer till slut att hamna på uteplatsen, det har med väder och vind att göra och biologisk påväxt gör vilket material som helst halt att gå på. Eftersom träkomposit är ett halkhämmande material så var noga med att hålla golvet rent för att upprätthålla den viktiga egenskapen.

 4. Hur rengör man komposittrallen?
  Det är lätt att rengöra komposittrallen. Vår rekommendation är att rengöra din komposittrall 1–2 gånger/år. Börja med att flytta undan möbler och andra föremål från utegolvet. Sopa sedan bort löst liggande smuts med en sopborste. Blötlägg golvet, skura med borste och såpvatten och skölj av. Undvik rengöringsmedel som innehåller blekmedel. Om du använder högtryckstvätt så var försiktig och gå inte för nära komposittrallen med högtryckens munstycke. Går man nära med högt tryck så riskerar man att skada träkompositen och ge fula märken. Läs mer om rengöring av komposittrall här: rengöra komposittrall.

 5. Blir komposittrallen hal?
  Nej, det blir inte halt. Träkomposit är ett halkhämmande material om man jämför det med tryckimpregnerat trätrall. Materialet lämpar sig därför extra bra på ställen där den riskerar att bli blöt till exempel vid poolområden eller bryggor. Komposittrall är perfekt att bygga uteserveringar med där serveringspersonal absolut inte får halka på trallgolvet. Skulle man uppleva komposittrallen hal så är det något som täcker trallen, den måste vara ren och inte heller täckt av snö eller is.

 6. Blir komposittrall varm?
  Träkompositen innehåller en del plast och det gör att den blir några grader varmare än vad en trallbräda helt i trä blir. De mörkare färgerna av komposittrall kommer bli varmare än de ljusa.

 7. Rör det sig?
  Ja, till viss del. Träkompositen rör sig till följd av temperaturförändringarna. Räkna med upp till 0,35 mm/m och 10 graders temperaturskiftning. Träkompositen expanderar när den blir varm och kontraherar när den kyls ner. Eftersom träkompositen saknar fiberriktning så rör det sig procentuellt lika mycket åt alla håll. Ju kortare trallbräda desto mindre rörelse. Viktigt att tänka på vid montering.

 8. Behåller komposittrallen färgen?
  Ja, men den kommer att blekna den första tiden i solen. När komposittrallen exponeras för UV-strålning kommer den att blekas, detta sker omgående, man bör räkna med 10% förändring. Efter den blekningen ska komposittrallen vara färgstabil.

 9. Är komposittrallen reptålig?
  Både ja och nej. Komposittrallen utstår vardagsslit utan problem men man ska inte behandla komposittrallen annorlunda mot vad man gör med vanligt tryckimpregnerad trätrall. Komposittrallen flisar sig inte men om man tappar vassa/tunga föremål på golvet kan det bli märken. Förse utemöbler med möbeltassar.

 10. Hur reglar man?
  Underkonstruktionen är den samma som till trätrall men du ska regla tätare, max regelavstånd är cc 400 mm. När komposittrallen blir varm och expanderas så finns risken att man skulle kunna känna av svikt om man har glesare avstånd mellan reglarna. Om man vill montera komposittrall på befintligt regelverk med regel cc 600 mm. bör man fälla in en extra regel så reglarna hamnar med 300 mm. mellanrum. Läs mer om hur man monterar komposittrall här: Lägga komposittrall.

Har du ytterligare frågor är du välkommen till oss med dem, kontakta oss via e-post: info@placealtan.se eller telefon: 0303-175 11.