Publicerad den

Lägga komposittrall

Lägga komposittrall själv eller anlita hantverkare

När du väljer att bygga din uteplats med träkomposit istället för vanlig trätrall så får du ett utegolv som håller i flera decennier. Vackert att se på, skönt att gå på och helt underhållsfritt, kan det bli bättre?

Lägga komposittrall inspiration/utemiljö

Bygga själv eller anlita hantverkare?
Om du är händig och har förståelse för konstruktion så är det inga problem att bygga din uteplats själv. Är du däremot osäker på hur underkonstruktionen ska anläggas för att få en stabil, hållbar och snygg uteplats bör du anlita en byggfirma. Ett alternativ är att ta hjälp av professionell snickare för planering och byggstart men att du sedan lägger komposittrallen själv. All vår komposittrall monteras enkelt med clips och skruv, med dold infästning får du en helt slät yta utan synliga skruvskallar.

Lägga komposittrall själv eller anlita hantverkare

Förberedelser för att lägga komposittrall
När du ska lägga komposittrall använder du samma typ av verktyg som för montering av ett trallgolv i trä. För kapning och gering av komposittrallen rekommenderar vi att en fin klinga med hårdmetallskär används.

Kompositbrädor utvidgas och drar ihop sig något i längdriktningen till följd av temperaturförändring. Man bör därför kapa alla brädor vid samma lufttemperatur. Kompositbrädorna bör ligga utan emballage på ett plant och torrt underlag i minst 72 timmar innan kapning och montering. Detta är viktigt för att materialet skall hinna acklimatisera sig till rådande klimat. Montering av komposittrall är inte lämpligt vid en temperatur lägre än 5 °C.

Förberedelser för att lägga komposittrall

Underkonstruktion för komposittrall
Underkonstruktion görs enligt gällande byggstandard motsvarande vad ett utegolv helt i trä skulle kräva. Konstruktionens bärlinor skall ha max cc avstånd 400 mm. Om man skall lägga nytt golv på befintligt regelverk är det vanligt att befintliga bärlinors cc avstånd är 600 mm. Lägg då ytterligare en regel mellan varje befintlig regel. Du får då ett regelverk med cc avstånd 300 mm.

Montera aldrig direkt mot mark eller betong. Lämna en luftspalt på minst 25 mm mot mark så att golvet kan ventileras underifrån. Vår rekommendation är att ge golvet en svag lutning från huset så att vatten lättare kan rinna av. Ett fall på ca 3 mm per meter är tillräckligt.

Underkonstruktion för komposittrall

Montering av komposittrall
Det är viktigt att ge utegolvet tillräckligt med utrymme att röra sig på. Extra viktigt att tänka på är avståndet från trallens kortändor till väggar och andra fasta föremål. Avstånd mellan trallens kortändor vid längdskarvning lämnas beroende av lufttemperatur och brädans längd. Läs noga igenom monteringsanvisningen, för den typ av komposittrall du valt, för exakta måttangivelser.

Montering skall göras med tillhörande clips och skruv vilka ger golvet möjlighet att röra sig naturligt med temperaturskiftningarna. Fäst den första brädan med startclips. Startclips används till trappnos/starbrädor men också till en vanlig kompositbräda där du vill fästa täcklister på utsidan. Till resterande trall använder du vanliga clips.

Clips för montering av komposittrall

Vi rekommenderar att man börjar monteringen utifrån och arbetar sig in mot huset. Ett clips per regel och en skruv per clips. Vid skarvning rekommenderar vi dubbla clips, ett på varje bräda. Om inte dubbla clips får plats på en enskild regel krävs dubbla reglar. För att slippa en hel extra regel kan man välja att sätta en kortare bit regel just vid skarven. Den sista brädan intill tex husväggen skruvas. Förborrning görs med ett borr med större diameter än skruven så att brädan även här ges utrymme att röra sig. Skruva inte närmare brädans kant än 25 mm. Detta gäller även täcklister och hörnlister. Brädorna bör inte monteras med större överhäng utanför regel än 15 mm.

För att få brädorna att expandera lika mycket åt båda håll kan man sätta en skruv snett nedåt i monteringsspåret mitt på varje bräda. Detta förhindrar att brädan glider i clipsen och att det då blir olika stora glipor vid kortändorna. Förborrning krävs. Samma metod kan användas till att tvinga brädor att expandera åt endast ett håll. Man sätter då en skruv i monteringsspåret vid en av brädans ändar.

Om du är noggrann med planeringen, underkonstruktion och montering av komposittrall så har du en bekymmersfri uteplats att hänga på i många år framöver. Komposittrall är alltid ett bra val. Det spelar ingen roll om du ska lägga golv på den lilla balkongen, som altangolv runt villan, uterummet, poolområdet, uteserveringar eller till bryggan vid havet. Du väljer färg och struktur och anpassar kompositbrädan efter ditt användningsområde med solid eller ihålig trall så har du ett utegolv i hög kvalitet i lång tid framöver.

Vi på Place Altanprodukter förmedlar gärna kontakten till duktiga hantverkare som kan hjälpa dig med ditt bygge.