Publicerad den

Altaninspiration

Altan PLACE tvåfärgad i färgen Antik

Att öppna altandörren och sätta sina nakna sommarfötter på en solvarm trall med morgonkoppen i handen, eller dröja sig kvar i solstolen när solen börjar gå ner och dagen övergår i kväll… En altan förlänger och förbättrar sommaren, det inramar huset på ett vackert sätt och gör att man tillbringar mer tid utomhus.

Hur skapar man då en härlig altan och får till den mysiga stämningen som man längtar till under tre av årets fyra årstider. Tänk stort! Ett fel många gör när man ska bygga altan är att man gör den för liten. Fundera på om du önskar ett tak över delar av altanen. Det gör att du kan njuta av trädäcket och ljumma sommarkvällar genom att sitta kvar längre även om det börjar droppa från himlen. Det ger också en möjlighet att hänga upp belysning. Ljuskällor är också en viktig del för att säkra hög mysfaktor. Det kan vara bra att fundera på detta innan altanen börjar byggas, en del väljer t ex att bygga in belysning i sin altan och har då möjlighet att lysa upp ytor som kan vara svåra att nå. För att få en ombonad känsla är ett tips att tänka på nivåskillnader, t ex bygga trappsteg till gräsmattan där du kan placera stora krukor, en del väljer att göra inbyggda rabatter i altanen. Har du träd i trädgården, varför inte bygga altanen runt det? Platsbygg soffor eller andra sittytor så fixar du också lite av möblemanget när du ändå är igång med altanbygget.

Till och med den som inte anser sig vara jättehändig klarar av att bygga en altan. Planering är a och o, börja med att göra en skiss. Mät upp hur stor altanen ska bli och gör en inköpslista. Undersök vilket material som passar dig och din altan bäst. Det finns många olika material att välja mellan. Är du ute efter en altan med hög kvalitet som inte behöver underhållas år efter år? En hållbar altan som är bra ur miljösynpunkt och tillverkad utan farliga kemikalier och gifter? Då är komposittrall rätt val för dig. Vår komposittrall finns i flera olika varianter och har upp till 25 års garanti.

Sedan är det dags för grundarbetet. Gräv ut och rensa bort ogräs, använd en markduk som hindrar ogräs från att växa upp under altanen. Gör ett stabilt fundament av sand och grus som du därefter kan börja bygga stommen på. När stommen är på plats skruvas trallen på och sist bygger du ett altanräcke om du önskar.

Altangolvet och altanen lever ett hårt liv året runt. Den ska utstå allt från stekande solsken till hårt regn, iskyla, frost och hagel. Den kanske också får agera dansgolv när andan faller på. Kort sagt, trädäcket ska tåla allt. Det ska dessutom se snyggt ut och rama in huset stilfullt. Det kan vara värt att köpa trall av högre kvalitet även om det kostar lite extra, det lönar sig i längden både i tid och pengar då underhållskostnaderna minskar. Tänk på att du ska kunna njuta av din altan i många år framöver!

Här kommer lite bilder på altaninspiration