Publicerad den

Balkonginspiration

uterumsgolv i komposit

För dig som bor i lägenhet är balkongen helt ovärderlig. Dels bidrar den till att öka värdet på lägenheten men kanske ännu viktigare, den får dig att må bättre. Möjligheten att öppna upp, hämta frisk luft, vädra täcket, odla något grönt och kunna sätta sig ute en stund är bara några av fördelarna som en balkong ger.

 

Här bjuder vi på inspirationstips för att få till den rätta känslan på balkongen. Om din balkong saknar tak och det finns risk att det regnar in, förvara inte möbler på balkongen som inte tål utomhusmiljö. Fukt och väta kan snabbt orsaka mögelfläckar så om du har textilier i form av kuddar och plädar, se till att ha en förvaringsplats för dem där du lägger de när de inte används. Det är skönt att ha ett utegolv av underhållsfri komposittrall så att halkrisken minskar när man går ut barfota på sin balkong. Vanligt trallvirke tenderar ju att bli halt med åren när det blir beläggningar, dessutom är ju inte trallvirke underhållsfritt.

 

Inred efter storlek

För den lilla balkongen är det viktigt att tänka smarta möbler, inred t ex med möbler som har dubbla funktioner såsom förvaring och sittyta i ett. Det finns också mindre bord som kan hängas över balkongräcket vilket är smidigt då det frigör plats under bordet. Stolar som går att fälla ihop tar liten plats att förvara och plockas smidigt fram i takt med att antalet balkonggäster växer.

En större balkong kan tyckas lättare att inreda, men här kan stora ytor snarare bli en utmaning. Undvik känslan av tomrum genom att inreda i grupper, tänk en yta för middagssällskap med rejält matsalsbord med iläggsskiva för möjlighet att förstora när middagsgästerna är många. En avdelning för grill och eventuellt ett utekök gör att matlagningen kan få flytta ut under vår- och sommarsäsong. En skön soffgrupp blir en plats att förpassas till för att smälta maten efter middagen, perfekt för avslappning med dagstidningen eller för eftermiddagsfikan i solen. 

 

Bygg på höjden

En balkong med begränsat utrymme gör att du får utnyttja området ovan mark och helt enkelt inreda på höjden. En spaljé med klängväxter bidrar till en lummigare känsla och är perfekt om du gärna vill få in lite grönska på balkongen utan att tumma på för mycket av golvytan. Att använda sig av amplar för sina växter är inte bara trendigt utan skyddar också mot insyn. Piedestaler är ett annat alternativ om du vill få upp dina växter lite grann.

 

Inred för våra sinnen
För helhetskänslan är det viktigt att tänka både på det som syns, känns och doftar. Bra belysning är viktigt för att balkongen inte ska upplevas för mörk men också för att skapa en mysig känsla. Utbudet är stort, ljuslyktor eller solcellslyktor kan placeras på bordet, golvet eller en hylla på väggen. Att vira en ljusslinga runt balkongräcket ramar in balkongen fint, har du balkong med tak kan du hänga upp ljusslingan på krokar så får du ett varmt sken ovanifrån. Kuddar och plädar bidrar också till hög mysfaktor. Dels blir det bekvämare att sitta skönt med kuddar i ryggen och en filt kan vara skönt att vira om ben eller axlar när solen gått ner, dels är det ett enkelt sätt att få in en skön färgklick på din balkong. Slutligen ska du aktivera doftsinnet genom att plantera blommor. Blomlådor som hängs på balkongräcket ser trevligt ut både utifrån och inifrån, men tänk på att plantera efter balkongens läge. Är det gassande sol dagen lång eller bor du högt upp där balkongen ofta är utsatt för kraftig blåst? Ta reda på vilka blomsorter som kommer att trivas bäst på din balkong och plantera därefter.