Publicerad den

Komposittrall pris

komposittrall med utespa

Vad kostar komposittrall
Det finns många svar på den frågan och allt handlar såklart om i vilket avseende man menar eller vad man jämför det med. Handlar det om inköpspris eller vad det kostar i underhåll?

Inköpspris
Inköpspriset på komposittrall är högre än vad den tryckimpregnerade furutrallen är och det är oftast dessa som felaktigt jämförs. Underkonstruktionen är densamma oavsett trallsort och kanske är det därför trä- och kompositrall ofta jämförs. Något som är mer rättvist att jämföra pris på komposittrallen med är någon typ av ädelträ som Bangkirai eller Cumaru, eftersom de hårda ädelträsorterna håller längre än den tryckimpregnerade furutrallen. Gör man i stället den jämförelsen så har komposittrallen ett lägre inköpspris.  

Kostnad för underhåll
Det enda du behöver göra är att tvätta av komposittrallen 1–2 gånger per år med vatten, en borste och i vissa fall såpa. Du kommer inte behöva slipa, måla eller olja in komposittrallen utan den kommer hålla färg, form och utseende och dessutom vara halkhämmande så länge den är rengjord. Komposittrall är den enda trallen som håller färgen, all annan typ av trall kommer att byta färg, vissa omgående och andra efter några år.
Slår man ut priset på komposittrall per kvm på 25 år, som vi kan ge i garanti på trallen, så är det ett riktigt bra alternativ även ekonomiskt.
obefintlig kostnad för underhåll

Olika pris på komposittrall
Det skiljer sig en del på pris per kvm på de olika typerna av komposittrall och det beror på att det finns olika tillverkningsmetoder. Innehållet är detsamma, träkomposit består av träfibrer som blandas med en del plast för att binda fibrerna och skydda dem mot väder och vind.

Klassisk träkomposit har lägre pris
Den komposittrall som har lägst pris är den genomfärgade typen. Vid tillverkningen pressas träkompositmassan ut för att få sin form och sedan går den igenom en maskin som pressar in ett trämönster under mycket hårt tryck. Denna process med det höga trycket säkerställer att ytan håller sitt mönster i många år. Det finns även med räfflad yta och de spåren fräser man ut. Denna typ av träkomposit känns som trä vilket många ser som en stor fördel, däremot så kan den blekna lite när den exponeras för UV-strålning. En annan fördel är att om brädan skadas eller får en repa kan man slipa till brädan utan att en annan färg blir framträdande eftersom hela brädan har samma färg. Klicka här för exempel på ihålig, genomfärgad träkomposit och klicka här för exempel på solid, genomfärgad träkomposit.
prisvärd genomfärgad komposittrall

Inkapslad träkomposit är dyrare
Från början fanns bara den genomfärgade, klassiska typen av komposittrall men det utvecklades en annan typ som fått lite annat utseende och känsla. Den träkomposit som har en kärna av träkomposit och har ett hölje runt i plast. Processen att tillverka denna typ kräver flera steg och det medför att slutpriset är något högre. Kapseln runt kärnan gör att den står emot yttre påfrestningar bättre och den håller färgen trots UV-strålning. Därför lämpar sig denna typ extra bra på uteplatser som har tak över vissa delar.
Generellt sett så är de solida typerna av träkomposit dyrare i inköp eftersom mer material går åt i tillverkningen. Det finns solida varianter av komposittrall i den klassiska, genomfärgade typen och även i de inkapslade varianterna. Vill du ha exempel på ihålig, inkapslad träkomposit så klicka här, vill du ha exempel på solid inkapslad träkomposit så klicka här.
komposittrall med skyddande lager kostar generellt mer

Olika pris hos återförsäljare
Som konsument hittar du många olika priser på komposittrall och ett högre pris är inte alltid avgörande för om produkten är av bättre kvalitet. Det finns många faktorer som spelar in och som vi tidigare nämnt kostar tillverkningen olika mycket beroende på vilken typ det är. En annan faktor som bestämmer priset är hur många mellanhänder det är från tillverkaren till dig som slutkund. Vi på Place Altanprodukter har skippat mellanhänder och arbetar nära tillverkaren, på så vis kan vi ge ett otroligt bra och konkurrenskraftigt pris på komposittrall som du kan använda till exempelvis altangolv till både privatpersoner och proffs.